Over onze brouwerij

Brouwerij Blommecaes is ontstaan ​​in 2017 als hobbyproject. Zoals velen startte ik met een minimale opzet (enkele ketels, een frigo) en leken de eerste recepten nergens op. Gaandeweg ontdekte ik de finesses van het vak, onder meer door bijscholing aan het CVO in Brussel waar ik meerdere jaren avondonderwijs volgde.

Tegelijk leefde ik me uit in het 'opschalen' van mijn brouwinstallatie. Dit was vanaf de start een onderdeel waarin ik me kon uitleven: elektronisch aansturen, automatiseren, meten en controleren.

In 2019 bracht ik mijn eerste recept - Tripel Johanna - op de markt. Dit ter gelegenheid van mijn huwelijk met - niet geheel toevallig - Johanna. Ik maakte hiervoor gebruik van de faciliteiten bij Brouwerij Craywinckelhof, waar mijn leraar van het CVO op dat moment brouwmeester was.

Ondertussen kiemde het idee om ook zelf een eigen brouwerij te gaan opstarten die voldeed aan alle normen en plichten. Een eerste horde werd genomen in 2021, toen we onze intrek namen in een nieuwbouw in Olsene. Hier werd een ruimte ingericht als brouwerij, en werden de noodzakelijke vergunningen voor voedselveiligheid en douane aangevraagd. Door enkele tegenslagen, en een drukke gezinssituatie duurde het wat langer dan voorzien om 'up en running' te zijn. In 2024 worden de laatste voorbereidingen afgerond om met het nieuwe project naar buiten te komen.

Waarvoor staan ​​wij als brouwerij?

Primair is een kleinschalige aanpak: de brouwerij is voorzien voor brouwvolumes van 80 liter, wat ons tot 1 van de kleinste (misschien wel dé kleinste?) brouwerijen van België maakt. Daarnaast ligt de focus op plezier maken, leuke recepten brouwen en zoveel mogelijk directe verkoop via webshop en in de eigen regio.

Wij hopen alvast dat jullie dit project kunnen smaken. Ik wens jullie alvast veel plezier op onze vernieuwde webshop!

 

De Brouwerij

Onze brouwerij is in totaal 8m² groot – met een aangrenzende ruimte voor stockage. De brouwinstallatie is volledig zelf gebouwd door middel van verschillende onderdelen die apart werden aangekocht. Onze brouwerij is elektrisch gestuurd, vrij uniek voor een brouwerij met deze omvang. Wij maken volop gebruik van de energie uit zonnepanelen door steeds overdag te brouwen, er is ook volop hergebruik van regenwater om het waterbruik te uitzonderlijk.

De brouwerij is aangestuurd door een Raspberry Pi-minicomputer, wat ons toelaat om alle stappen in het proces te meten & bij te sturen. We maken hiervoor gebruik van eigen software, en werken dus volledig op maat.

De brouwerij is te bezichtigen op aanvraag, stuur hiervoor een mailtje naar brouwerij@tripeljohanna.be. Gezien de omvang is dit beperkt tot groepen van maximaal 5 personen.

Brouwinstallatie

Brouwen voor derden, verenigingen …

Wij kunnen ook bier op maat brouwen voor verenigingen, cafés, etc… Dit kan in oplages van ongeveer 100 liter (in omvang 10 dozijn op fles). Afvullen kan momenteel enkel op fles.

Voor een offerte kunt u contact opnemen met brouwerij@tripeljohanna.be. De prijs schommelt tussen €500 en €700, afhankelijk van het type bier.